Werkwijze

Ik gebruik tijdens mijn advies- en automatiseringswerk voor klanten verschillende strategieën om zo efficiënt en effectief mogelijk een goed resultaat te behalen. Een van deze methodes is gebaseerd op de OODA loop van John Boyd. Ieder project is maatwerk en de OODA loop helpt om zo efficiënt mogelijk maatwerk van hoge kwaliteit te leveren.

OODA loop

John Boyd was een Amerikaanse gevechtspiloot en kolonel in de twintigste eeuw. Hij heeft heel veel invloed heeft gehad op de ontwikkeling van diverse organisatiestructuren, zoals het leger, de sport en de handel. Een van zijn belangrijkste concepten, de OODA loop, beschrijft hoe je sneller dan je concurrent effectief op een gebeurtenis kunt reageren.

Volgens Boyd doorloopt iedereen continu de volgende vier stadia in hun omgang met de buitenwereld:

  • Observation (observeren)
  • Orientation (oriënteren)
  • Decision (beslissen)
  • Action (reageren)

Dit proces noemde hij een OODA loop en volgens Boyd is dit proces onmisbaar om te overleven. Volgens hem stelt de OODA loop je in staat om snel op steeds veranderende omstandigheden in te springen.

Voordelen voor u

Als u de OODA loop op kleine stappen toepast, in plaats van voor een groot project ineens, dan wordt u inderdaad, als mens of als organisatie, flexibeler. Na de eerste stap, die u uiteraard ook volgens het OODA loop-principe uitvoert, kunt u direct met de volgende OODA loop beginnen: u observeert de resultaten van de eerste stap, oriënteert u op de best mogelijke volgende stap naar aanleiding van uw observaties, u beslist wat u wilt doen en reageert dan snel en gepast op de nieuwe situatie.

Deze aanpak heeft als voordeel dat u inefficiënte ideeën snel kunt afvoeren en dat u tijd en geld overhoudt voor succesvolle, betere ideeën.

Hoe ik de OODA loop gebruik

  • Ik blijf op de hoogte van de laatste technologische ontwikkelingen en observeer dan naar aanleiding van uw behoeften uw onderneming.
  • Ik adviseer u graag welke oplossingen mogelijk zijn en welke voor- en nadelen deze oplossingen hebben.
  • Deze informatie helpt u tot een keus te komen die het beste aansluit op uw wensen en mogelijkheden.
  • Ik voer de eerste stap van de gekozen strategie uit en begin daarna de tweede OODA loop, met de observatie van de resultaten van stap 1.